3 Redenen om een bouwkundige keuring te laten doen voordat je een huis koopt

Je kunt in de eerste oogopslag nooit alle gebreken zien dat een huis heeft. Een huisinspectie kan in 99% van de gevallen een rommelige onroerend goed deal voorkomen. Toch vraag je je af waarom niet elke huiskoper (of verkoper) ervoor kiest een huisinspectie te laten doen! Dit artikel behandelt de populairste 8 redenen waarom het in je eigen belang is om wel een bouwkundige keuring te laten uitvoeren:

1. Biedt een ‘uitweg’ voor de huizenkoper

Bij het kopen van een huis is er niets stressvoller voor een koper om oog in oog te komen staan met de lijst van gebreken, bijvoorbeeld lekkende daken, lekkende pijpen, door water aangetaste plafonds, en beschimmelde muren! Als je geen huisinspectie laat doen voor je het huis koopt, en de verkoper niet op de hoogte is van een van deze problemen, dan kan dat vaak erg zuur zijn, want deze problemen moeten verholpen worden! Als je een huis hebt gekocht wat achteraf toch veel gebreken blijkt te hebben kan dit een hoop kopzorgen met zich meebrengen. Een bouwkundige keuring biedt daarom een uitweg om toch af te zien van een eventuele aankoop.

2. Het is voor verkopers een manier om te laten zien dat ze niets te verbergen hebben

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring laat zien dat verkopers vertrouwen hebben dat hun huis geen gebreken heeft. Dit is precies het argument dat verkopers vaak gebruiken. De reden is dat een een bouwkundige keuring verkopers vaak een gevoel van opluchting kan geven dat ze geen grote problemen verbergen. Zo kan ook de verkoper met meer vertrouwen de onderhandelingen ingaan.

3. Het is relatief goedkoop om te krijgen

Bouwkundige keuringen kosten meestal enkele honderden euro’s, afhankelijk van hoe uitgebreid ze zijn! Dit lijkt misschien veel geld, maar dat valt in praktijk vaak heel erg mee. Het feit dat je honderden (of duizenden) euro’s kunt besparen door de inspectie te laten doen, maakt het hem zeker waard.

Bron: https://www.seivda.nl/