Begrijp het nut van een krimpkous als je veel met bedrading werkt

krimpkous

Ben je een elektricien, ingenieur of werk je voor een telecombedrijf, dan weet je vast wel wat een krimpkous is. Het wordt ook wel heat shrink genoemd, een eenvoudig stukje gereedschap om elektrische draden te beschermen, energieverlies te verminderen en kortsluiting te voorkomen. Moet je vaak kabels lassen dan kun je eigenlijk niet zonder, het is namelijk de perfecte methode om draden of kabels veilig in een isolerende buis te beschermen.

‘Heat Shrink Tubing’ is een eenvoudiger proces dan je denkt en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Ze zijn sterk, veerkrachtig en werken onder omstandigheden waar andere kunststoffen het allang zouden begeven. Sommige zijn bestand tegen een temperatuur van -65℃ oplopend tot +260℃ en of je nu in een ruwe natuurlijke omgeving werkt of ze moeten een mechanische restwarmte weerstaan, je zult geen betere oplossing vinden.

krimpkous

Ze bieden een enorme bescherming tegen externe factoren

Heat Shrink wordt voornamelijk toegepast om draden en kabels te beschermen tegen schuren, snijden en slijtage. Je creëert een kabelinvoer afdichting die de draden beschermen tegen omgevingsinvloeden zoals: chemische vloeistoffen en oliën, water, vocht en temperaturen. Ze zijn ook enorm bestand tegen externe mechanische krachten en bieden een goede isolerende werking.

Er bestaan geen elektrische of telecomkabels zonder verbindingen, krimpkousen worden daarom altijd gebruikt om de verbindingen goed te isoleren als bescherming. Bij kabelverbindingen is de basisisolatie niet meer voldoende en heb je een extra beschermingslaag nodig. Daarom zijn ze verkrijgbaar in diverse maten om zo de perfecte pasvorm te creëren en zullen niet met de jaren loslaten, wat je wel met ander isolatiemateriaal zult ervaren.

Vermindert spanning op het lasgedeelte

Bij het trekken van kabels wordt er wel is te weinig rekening gehouden met onvoldoende ruimte of lengte. Dit kan een externe spanning veroorzaken op de lassen, slijtage en een kortere levensduur van de draad kunnen dan het gevolg zijn. Heat shrink kan dan de oplossing zijn om de spanning op het lasgedeelte te verminderen. Wanneer er een set van draden aan een rij connectorpinnen zitten gesoldeerd, bedekt met deze vorm van bescherming, bescherm je de draden onderling niet alleen tegen het solderen, maar breng je ook een mechanische ondersteuning toe.

Tot slot: Er is hier in een grote variëteiten beschikbaar in verschillende kleuren en maten. Als je de juiste wil kiezen houdt dan altijd rekening met de parameters zoals: binnendiameter, krimpverhouding, lengte en herstel wanddikte.