Een liefde voor tuinieren

De meeste Nederlanders hebben een tuin. Tenzij je in een appartement in de stad woont is de kans groot dat je bij je huis een kleine of grote tuin hebt. En welk formaat je tuin ook is, het kan hartstikke leuk zijn om van deze tuin iets bijzonders te maken. Helaas is de realiteit dat veel Nederlanders veel te veel bestrating en te weinig groen in de tuin hebben. Niet alleen is dit slechter voor het milieu maar het maakt de tuin ook minder leuk en minder vrolijk. Het kost wat werk maar als je een liefde voor tuinieren opbouwt zal dat veel toevoegen aan je leven.

Klein beginnen

Je hoeft niet meteen een gigantische tuin te gaan onderhouden. Het is prima mogelijk om klein te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan om een houten plantenbak aan te schaffen. Dit is een kleine bak waar je een aantal leuke planten in kunt plaatsen. Je kunt voor planten met bloemen kiezen of een klein moestuintje beginnen. Wanneer je deze planten goed onderhoudt en ziet groeien zul je de smaak te pakken krijgen. Van daaruit kun je meer planten plaatsen en de tuin langzaam in een groene oase veranderen.

Investeer in het juiste gereedschap

Als je echt wilt gaan tuinieren is het natuurlijk belangrijk dat je goed gereedschap hebt. Je hoeft niet allemaal dure machines te hebben, een aantal van de basisgereedschappen is het belangrijkst. Denk aan goede tuinschoenen, plantenscharen, een schep en dat soort basistools. Begin daarmee en als je merkt dat je iets echt nodig hebt kun je altijd naar het tuincentrum gaan.

Begin een moestuintje

Een tuin vol bloemende planten is natuurlijk fantastisch maar het is misschien wel nog leuker om een tuin te hebben wanneer je een moestuintje hebt. In dit moestuintje kun je eigen fruit en groenten groeien. Het is natuurlijk niet genoeg voor je volledig levensonderhoud, je gaat nog steeds gewoon naar de Albert Heijn, maar toch zal niks zo leuk zijn als in de zomer je eigen aardbijen opeten.

Seizoensgebonden werk

Veel mensen denken dat tuinieren ontzettend veel werk zal kosten. Maar in de realiteit valt dit best mee. Tuinieren is vooral seizoensgebonden. Het is logisch dat je tijdens de winter niet zoveel in de tuin zult zijn. Het werk is vooral in de lente. Als je dan een paar weekenden besteed om de tuin weer tiptop in orde te maken kun je de hele zomer genieten van een bloemende tuin.