Gevelreiniging: waarom is het belangrijk en hoe zorg je voor een stralende gevel?

kunststof kozijnen kopen

Je gevel is het visitekaartje van je woning, maar toch wordt gevelreiniging vaak vergeten of op de lange baan geschoven. In dit artikel vertel ik je eigenlijk alles wat je moet weten over gevelreiniging. Zo weet je hierna waarom gevelreiniging belangrijk is, maar ook hoe je dit kunt doen én geef ik je enkele handige tips. Lees dan ook snel verder als jouw gevel al een tijdje niet meer gereinigd is. 

Waarom is gevelreiniging belangrijk?

Gevels vormen de hele dag (en nacht) een beschermlaag voor onze woning. Ze zorgen ervoor dat jij binnen lekker knus en warm kunt zitten, maar hebben zelf de hele dag te maken met invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan weersomstandigheden als regen, sneeuw en wind, maar ook aan uitlaatgassen. De gevel kan hierdoor langzamerhand steeds meer worden aangetast en dat resulteert niet alleen in een vuil ogende gevel, maar ook in een minder sterke beschermlaag voor je woning. Gevelreiniging is dan ook belangrijk om je gevel weer de uitstraling te geven die het verdient en om je woning beter te beschermen tegen de invloeden van buitenaf. 

Verschillende vormen van gevelreiniging

Er zijn verschillende vormen van gevelreiniging, sommige vormen kun je zelf uitvoeren en voor sommigen heb je een expert nodig. Manieren van gevelreiniging die door een expert uitgevoerd moeten worden zijn stoomreiniging, chemische reiniging en het stralen van de gevel. Wil je zelf de gevelreiniging uitvoeren, dan kun je hiervoor één van de gevelreiniging producten kopen die geschikt zijn voor het vuil op jouw gevel. Hiermee kun je het meeste vuil vrij eenvoudig van je gevel verwijderen. 

Tips voor het reinigen van de gevel

Als laatste wil ik een paar handige tips met je delen voor het reinigen van je gevel. Deze tips lijken misschien een beetje vanzelfsprekend, maar zijn wel erg belangrijk en worden vaak vergeten. 

  1. Bepaal het soort vuil op de gevel voor je begint met reinigen. Het soort vuil kan namelijk van invloed zijn op de manier waarop je de gevel moet gaan reinigen voor het beste resultaat. 
  2. Overhaast niet en besef dat gevelreiniging tijd kost. Een gevel is best een groot oppervlak en om alles goed te kunnen reinigen zul je best wat tijd kwijt zijn. 
  3. Gebruik de juiste producten. Wanneer je bepaald hebt om wat voor soort vuil het gaat, is het ook belangrijk dat je voor het juiste reinigingsmiddel kiest. Hierdoor kun je het vuil het beste van de gevel krijgen.