Gipsplaten aan de wand monteren 

Voor een strakke afwerking kun je wanden van een kamer of zolderverdieping bedekken met gipsplaat. Dat kan snel worden gedaan en het resultaat blijft jarenlang mooi. De afwerking van gipsplaat kan op allerlei manieren worden gedaan. Het gemakkelijkst is het om de platen te verven. Voor een meer chique afwerking kunnen de platen worden gestuct. Het resultaat van een dergelijke afwerking is alleen mooi als de gipsplaten strak zijn bevestigd op de ondergrond. De platen worden op houten regels of metalen profielen vastgemaakt. Dat gaat het beste met gipsplaatschroeven. 

  1. Kenmerken van gipsplaatschroeven 

Als gipsplaten op een ondergrond worden bevestigd is het van belang dat de schroeven die worden gebruikt een vaste diameter hebben. Als je een gewone houtschroef zou gebruiken is de kans groot dat de gipsplaat gaat barsten. Bij speciale gipsplaatschroeven heb je daar geen last van. Deze schroeven zijn bovendien erg dun. Als ze worden gebruikt op een houten ondergrond kan het beste voor een gipsplaatschroef worden gekozen met een grove draad. Kies zo mogelijk voor een lange schroef voor een sterke verbinding. Als een gipsplaat wordt vastgemaakt op een metalen profiel moet gebruik worden gemaakt van zelfborende schroeven met dun draad. 

  1. Corrosie 

Een duidelijk zichtbaar kenmerk van gipsplaatschroeven is, dat ze zwart zijn van kleur. Die kleur wordt veroorzaakt door de behandeling van de schroeven. Het materiaal waar de schroeven van zijn gemaakt is carbon staal, dat een fosfaatbehandeling heeft gehad om roesten als gevolg van vocht tegen te gaan. De zwarte kleur is ontstaan door het chemische proces waarmee de beschermlaag is aangebracht. Als de schroeven eenmaal in de gipsplaat zijn gedraaid kunnen ze gemakkelijk onzichtbaar worden gemaakt. Het meest eenvoudig is het om de gipsplaat te stuccen of te verven. De schroeven worden daardoor niet aangetast. 

  1. Vastdraaien 

Het bevestigen van een gipsplaat met gipsplaatschroeven op een ondergrond wordt gedaan met een schroefmachine en een passend bitje. De schroeven moeten goed vastgedraaid worden, maar niet te vast, want dan trekt de schroef in het gips. Als er veel gipsplaten moeten worden gemonteerd kost het erg veel tijd om telkens een nieuwe schroef te pakken en die met een bitje in de plaat te draaien. Door gebruik te maken van gipsplaatschroeven op een band kan dit veel sneller. Er is dan wel een speciale schroefmachine nodig, waarmee na het indraaien van een schroef automatisch de volgende schroef voor het bitje wordt geplaatst. 

Tip: Fastarshop.nl