Het kiezen van het juiste gordijn voor bij jou in huis

Het kiezen van het juiste gordijn voor bij jou in huis

Wanneer je op zoek bent naar een gordijn is het wel zo fijn dat je een keuze maakt waar je achteraf geen spijt van krijgt. De kans is groot dat je niet zo vaak gordijnen koopt en niet weet wat voor keuzes je allemaal hebt. Daarom is het verstandig om eerst eens goed te kijken naar wat je opties nou allemaal zijn. Gordijnen zijn relatief duur en gaan bovendien erg lang mee. Je kunt dus het beste kijken naar wat voor gordijn je nou eigenlijk koopt en of er niet een betere keuze is. In dit artikel kun je meer vinden over wat voor soort gordijnen er allemaal zijn.

 

De klassieke gordijnen

Wanneer je denkt aan gordijnen zul je waarschijnlijk als eerste de klassieke gordijnen voor je zien. Deze vorm van gordijnen zie je ook vandaag de dag nog in bijna elk huis wel ergens terug. De klassieke gordijnen zijn de gordijnen die via een horizontale rails aan de bovenkant aan het plafond vast zitten. Wanneer je de gordijnen dicht wilt doen, rol je deze van buiten naar binnen en het openmaken doe je andersom. Ook is er hierbij onderscheid te maken tussen de verschillende klassieke gordijnen. Zo heb je onder andere lange gordijnen, die tot net boven de grond komen en daarnaast heb je gordijnen die maar tot het raamkozijn lopen. Verder zijn er gordijnen van verschillende stoffen en diktes. Het is belangrijk om hierop te letten, dit omdat het de lichtdoorlatendheid van de gordijnen erg kan beïnvloeden.

 

Het kopen van een rolgordijn

Naast de klassieke gordijnen zijn ook de rolgordijnen vandaag de dag erg in trek. Deze gordijnen zie je eigenlijk overal terug in het huis. Je hebt gordijnen die voor de sier in een woonkamer hangen, maar ook die het licht deels tegen houden. Verder heb je rolgordijnen die een verduisterende werking hebben. De rolgordijnen zullen over het algemeen een systeem hebben waarbij je met een touwtje de gordijn naar beneden kunt rollen. Ook zijn er vandaag de dag elektrische rolgordijnen. Deze zijn ideaal voor als je in de ochtend wakker wordt of je ‘s avonds niet meer uit bed wilt. Met deze gordijnen kun je namelijk via een afstandsbediening de gordijnen besturen. Wel is het handig om te weten dat deze gordijnen over het algemeen een stuk duurder zijn dan de normale variant van de gordijnen.