Hoe houdt je asfalt zo lang mogelijk goed?

Asfalt is een ideale ondergrond voor bedrijventerreinen, maar net als al het andere dat gebruikt wordt slijt het met de jaren. Dit betekent dat het op een gegeven moment tijd is voor onderhoud bedrijfsterrein om het asfalt goed te houden. Maar onderhoud aan asfalt is geen geval van wachten tot het te erg wordt en dan iemand inschakelen om het te repareren. Bij asfalt is het namelijk het geval dat reparatie goedkoper wordt hoe eerder je erbij bent. Als je asfalt te lang laat doorscheuren kan het namelijk zelfs voorkomen dat een deel van het asfalt onrepareerbaar wordt.

Wanneer is het tijd voor reparatie?

Niet elke kleine beschadiging betekent dat het tijd is om het asfalt te laten repareren. Maar wanneer je scheuren begint te zien is het tijd om een bedrijf als Avema in te schakelen om het terrein te repareren voordat de schade te erg wordt en het asfalt in zijn geheel vervangen moet worden. Maar ook andere beschadigingen vereisen een reparatie. Verzakking bijvoorbeeld, asfalt is een beetje flexibel. Dit voorkomt breuken, maar het betekent ook dat het asfalt mee zakt met de ondergrond. Verzakt asfalt zorgt voor meer plassen na een regenbui, en dus ook voor een grotere kans op aquaplaning.

Hoe lang kan asfalt meegaan?

Het korte antwoord op deze vraag is met goed onderhoud gemiddeld 20 jaar, maar de levensduur van asfalt is natuurlijk compleet afhankelijk van het gebruik. Het asfalt op een drukke snelweg wordt zelfs met het beste onderhoud iedere paar jaar vervangen, maar op een rustig bedrijfsterrein is de kans groot dat goed onderhouden asfalt veel langer dan 20 jaar mee zal gaan. Het fijne is dat het asfalt in die 20 heel goed begaanbaar blijft, in tegenstelling tot tegels en betonplaten, die op een gegeven moment voor een heel oneven en dus gevaarlijk oppervlak zorgen.