Hoe werkt het aanvragen van een energielabel?

Voorheen konden verhuurders en huiseigenaren zelf een energielabel aanmaken. Hierbij werd het label gebaseerd op de informatie die de verzender invoerde. Sinds 1 januari 2021 is deze procedure echter helemaal gewijzigd en moet u een energielabel aanvragen. Een energielabel krijgen kan nu alleen nog maar nadat uw woning of appartement fysiek is gecontroleerd door een energieadviseur. Aan de hand van een aantal criteria wordt vervolgens het energielabel afgegeven. Voor het aanvragen van een energielabel, dient u de volgende procedure te volgen:

Een afspraak maken met een energieadviseur

De eerste stap van een energielabel aanvragen is een afspraak maken met een energieadviseur. Deze komt bij u thuis en bekijk een aantal zaken in de woning. Deze dienst is uiteraard niet gratis en tarieven kunnen behoorlijk verschillen. Het is dus absoluut aan te raden om, voordat u een afspraak met een energieadviseur maakt, eerst een aantal offertes op te vragen. Tarieven hangen vaak samen met de omvang van de woning en de vraag of er al een bestaande energielabel bestaat. Na het opvragen van offertes, bepaalt u door welke energieadviseur u het label laat opmaken en maakt u een afspraak.

Een energielabel is tien jaar geldig. Heeft u aanpassingen aan de woning gedaan, dan hoeven alleen die aanpassingen beoordeeld te worden voor het vernieuwen van het bestaande energielabel.

De woning samen controleren

Wanneer de energieadviseur langskomt, dient u aanwezig te zijn in de woning. Hierbij is het handig dat wanneer er documenten beschikbaar zijn, zoals bouwtekeningen of facturen die gerelateerd zijn aanverbetering van de woning, dan dient u dit gelijk aan te geven en de documenten beschikbaar te stellen. Aan de hand van verschillende criteria berekent de adviseur het energieverbruik in uw woning. Daarna wordt het energielabel afgegeven.

Verbeteringen aanbrengen

Een energielabel aanvragen is verplicht wanneer u uw woning wilt verkopen of verhuren. Bij de verkoop van een woning bepaalt het energielabel mede de vraagprijs van de woning. Des te beter het energielabel des te meer u voor de woning kunt vragen. Aanbevelingen tot verbetering van de energiesituatie in de woning staan vermeld op het energielabel.

Meer informatie op: https://energielabel-kopen.nl/