Hoe ziet de waterontharder werking er precies uit?

CO2 neutraal bouwen

Voor steeds meer mensen en gezinnen geldt dat ze overwegen om over te gaan tot het aanschaffen van een waterontharder. Voor een dergelijk systeem geldt dat ze er bekend om staat over de mogelijkheid te beschikken om de hoeveelheid aan kalk uit het water te filteren waarna er zacht water over zal blijven. De exacte waterontharder werking waarvan sprake is, is echter voor veel mensen helemaal niet goed duidelijk, integendeel. Geldt dat ook voor jou, maar zou je hier toch wel degelijk wat meer over te weten willen komen? Dan is verder blijven lezen de boodschap!

Wat maakt een waterontharder zo belangrijk?

Voordat we dieper ingaan op de waterontharder werking is het altijd interessant om even stil te blijven staan bij de meerwaarde die een dergelijk systeem in je huis precies weet te creëren. Voor heel wat gebieden die er bestaan in Nederland (en daarbuiten) geldt dat ze er bekend om staan geplaagd te worden door hard water. Het betreft hier water dat rijk is aan kalk welke er zomaar voor kan zorgen dat je huishoudelijke apparaten na verloop van tijd problemen zullen gaan ondervinden. 

Door gebruik te maken van een waterontharder en meer bepaald door de waterontharder werking wordt er in de praktijk voor gezorgd dat de kalk uit het water wordt gefilterd. Op deze manier zal ze uiteraard niet langer een impact hebben op je huishoudelijke apparaten evenals op je huid en haar. 

Wat moet je weten over de waterontharder werking?

Wat de waterontharder werking betreft is het belangrijk om te weten dat ze doorgaans werken op basis van zogenaamde ionenwisseling. Voor een zogenaamde ionenwisselaar geldt dat ze deeltjes uit vloeistoffen weet te verwijderen. Om dit voor mekaar te krijgen wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde harsbolletjes welke zijn geladen met natriumionen. Voor deze geladen harsbolletjes geldt dat ze ervoor zorgen dat het calcium uit het water kan worden gefilterd. Op het ogenblik dat de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes dient de ontharder gespoeld te worden. Hierbij is er dan sprake van het zogenaamde regenereren. 

Het regeneratieproces maakt dus integraal deel uit van de waterontharder werking. Ze zorgt ervoor dat het hars schoongespoeld wordt met behulp van zogenaamd pekelwater welke vervolgens direct zal worden afgevoerd naar de riool. Voor het pekelwater geldt dus dat ze niet in aanraking zal komen met het drinkwater. Op deze manier wordt voorkomen dat deze laatste zout gaat smaken.

De waterontharder werking is er één die erg interessant is

De waterontharder werking, waarvan sprake is, zorgt er in de praktijk voor dat je kan rekenen op een aantal zeer interessante voordelen. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je huishoudelijke toestellen een behoorlijk stuk langer mee zullen blijven gaan. Deze zullen immers niet langer worden aangetast door de aanwezigheid van kalk. Bovendien is het eveneens zo dat je huid evenals je haar hier de voordelen van zullen ervaren. Kalk staat er immers om bekend voor beiden helemaal niet goed te zijn. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat er meer dan voldoende goede redenen aan te halen zijn om ervoor te kiezen om te gaan investeren in een waterontharder.