Monoblock airco: geschikt of ongeschikt voor mijn huis?

Een verbouwing neemt veel planning, tijd en energie in. Voornamelijk als je alles in één keer goed wilt doen, wat vaak wel de voorkeur heeft. Daarom is het slim om bij de planning al goed na te denken over handige technologieën die je tijdens de verbouwing mee wilt nemen. Dat is immers het juiste moment om dit soort nieuwe ideeën uit te proberen. Een airco is één van dit soort slimme technologieën die mee wordt genomen tijdens een verbouwing. Aangezien de zomers steeds warmer worden, kan een airco een goede oplossing bieden om het hoofd letterlijk en figuurlijk koel te houden. De gemakkelijkste airco om te laten installeren is een monoblock airco. Dit is een airco zonder buitenunit en kan zowel als vast toestel geplaatst worden, als een verrijdbaar toestel op wieltjes. Wij leggen de voordelen en nadelen van een monoblock uit. 

Voordelen

Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk dat de monoblock geen buitenunit vereist. Hierdoor vallen de plaatsingskosten vaak lager uit, heb je geen lelijk blok aan de buitenkant van je huis hangen en is het installeren een stuk makkelijker. Doordat de installatie niet veel werk is en beperkt is qua omvang, zal een installateur er minder lang mee bezig zijn. Dit heeft een groot voordeel op de kostprijs ten opzichte van een split airco waarbij een installateur al snel een stuk langer bezig zal zijn. Het tweede voordeel ten opzichte van de split airco, is dat een monoblock slechts twee luchtroosters nodig heeft die de airco voorzien van lucht. Aan de buitenkant van je huis zijn deze luchtroosters dan ook het enige wat je ziet van de airco. Daarnaast neemt een vaste monoblock weinig ruimte in, waardoor het toestel ook binnenshuis een stuk minder opvalt. 

Nadelen

Het grootste nadeel van de monoblock is het geluid wat het apparaat produceert. Doordat de compressor waarmee de airco de lucht koelt binnenshuis in de airco zit, zal je hier meer van merken dan bij een split airco. Bij een split airco hangt de compressor namelijk aan de buitenkant van je huis, waardoor het geluid ook buiten blijft. Bij een monoblock is dit niet zo, waardoor je wat geluidsoverlast zult ervaren. Bij de nieuwere modellen is dit geluidsoverlast tot een minimum beperkt. 

Het tweede nadeel is dat de monoblock tegen een muur moet worden geplaatst die in contact staat met de buitenlucht. Hierdoor heb je slechts een paar opties qua locatie van de monoblock. In de muur wordt een klein gat gemaakt, waar de lucht door wordt aangevoerd en afgevoerd. Daarom is het niet mogelijk om de monoblock te plaatsen op een muur die jouw woning afscheidt van de buren, maar moet de muur in contact staan met de buitenlucht. 

Tot slot zijn er ook mobiele airco’s. Dit type airco valt ook onder de monoblock, omdat ook hier de compressor in het apparaat zelf zit. Het voordeel van een mobiele airco is dat hij verrijdbaar is en je hem praktisch overal kunt zetten. Het nadeel is dat de warme lucht afgevoerd moet worden naar buiten middels een slang, die je uit het raam of uit de deur moet hangen. Doordat het raam hiervoor open moet, komt er ook weer warme lucht naar binnen. Ondanks dat je hier raamafdichtsets voor hebt, zal er toch wat warme lucht weer terug naar binnen komen. 

Is de monoblock iets voor mij? 

Of de monoblock geschikt is voor jouw situatie, is per persoon en huis afhankelijk. Zelf kun je alvast nagaan of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Wij adviseren om bij verschillende installateurs een offerte op te vragen. Iedere installateur heeft een eigen werkmethode en voorkeuren, wat een grote invloed kan hebben op de prijs. Daarom doe je er goed aan om verschillende vakmensen met elkaar te vergelijken.