Scharnieren kopen

scharnieren kopen

Scharnieren kopen doe je pas als het noodzakelijk is. Een scharnier of hengsel is een metaal onderdeel waaraan je ramen, deuren of luiken kan bevestigen aan een kozijn, waardoor deze soepel kunt draaien. Scharnieren zijn essentieel voor de bediening van een deur. Dit geldt niet alleen voor buiten- en binnendeuren, maar natuurlijk ook voor kastdeuren. Er zijn verschillende soorten scharnieren verkrijgbaar zoals: meubel scharnieren, klep scharnieren, Piano scharnieren, kogelscharnier, paumelle en keukenkastscharnieren. 

scharnieren kopen

Meubel Scharnieren

Je kunt verschillende scharnieren kopen. Hangt er natuurlijk af waarvoor je welke scharnieren nodig hebt. Meubelscharnieren geven karakter aan meubels. Daarnaast weerspiegelen deze scharnieren de stijl van je deurbeslag in de kast, waardoor elk onderdeel van het interieur dezelfde sfeer uitstraalt. Er zijn prachtige meubelscharnieren ontwikkeld met klassieke kleuren van zwart smeedijzer, antiek brons en roest. Het is aangeraden om drie scharnieren te gebruiken als je deur langer is dan 2 meter. Ook bij deuren die kleiner zijn zorgen drie scharnieren voor een stevige ophanging. Een voordeur heeft vanwege zijn gewicht behoefte aan vier scharnieren.

Klep en keuken scharnieren

Klepscharnieren zijn ontworpen om de klep te ondersteunen. Ze lijken erg op meubelscharnieren en zijn zodanig ontworpen dat de bevestigingsplaten een sterkere binding met het hout hebben, simpelweg omdat ze wat langer zijn en dus meer druk kunnen weerstaan. Veel keukenkasten worden tegenwoordig voorzien van een klep, waarmee je de klep scharnieren kunt openen. Afhankelijk van de grootte van de klep kan het juiste type klepscharnier gekozen worden. Naast kleppen die open gaan zien we ook kleppen in kasten voor tv’s en andere meubels. Keukenkastscharnieren zijn scharnieren die werken zonder grendels en worden ook wel verdekte scharnieren of geboorde scharnieren genoemd. Deze scharnieren kunnen onzichtbaar zijn, waardoor je bijvoorbeeld kastdeuren vrijwel naadloos op elkaar kunt laten aansluiten. Als de deurhoogte 1500mm is en het gewicht ongeveer 10kg, wordt er geadviseerd om drie scharnieren te gebruiken voor een keukenkast.