Schuifpui reparatie: wat te doen bij een kapotte schuifpui

kamer met schuifpui

Wist je dat één op de vier huizen een schuifpui heeft? Schuifpuien zijn de laatste tijd ongelooflijk populair omdat ze erg veelzijdig zijn en stijl bieden. Daarnaast is het de perfecte manier om binnen en buiten met elkaar te verbinden! Helaas is een schuifpui echter ook gevoelig voor schade en defecten. Zo wil het nog wel eens voorkomen dat de schuifpui reparatie nodig heeft. In dit artikel wordt er een stappenplan aangereikt om hiermee om te gaan. Laten we aan de slag gaan!

Stap 1: identificeren van het probleem

Er zijn een paar verschillende dingen die mis kunnen gaan met een schuifdeur. Allereerst is het belangrijk om dus de oorzaak van het probleem te bepalen. Een veel voorkomend problemen is dat de deur niet geheel goed open of dicht gaat; er is dan iets mis met het schuifsysteem. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door een ophoping van vuil, een verkeerd uitgelijnde rails of kapotte wieltjes. Probeer goed te kijken waar het probleem zich bevindt en welk gedeelte van de pui niet goed schuift. 

Daarnaast zit de deur ook vaak scheef. Dit kan voorkomen door een ongelijke vloer of een loszittende scharnier. Waarschijnlijk zijn een van deze oorzaken ook de reden dat de schuifpui niet meer goed werkt, kijk hier dus zorgvuldig naar!

Stap 2: de reparatie

Nadat je het probleem hebt geïdentificeerd, is het tijd om te gaan repareren! Als het probleem niet al te complex is, dan zou je er voor kunnen kiezen om de reparaties zelf uit te voeren. Vaak helpt het bijvoorbeeld om de wieltjes te vervangen wanneer deze slijtage vertonen of de rollen en de rails in te smeren met siliconenspray. Als het probleem echter complex is of als je niet over de benodigde materialen en kennis beschikt, dan is het verstandig om de schuifpui te laten repareren door een expert, zoals foramen.nl

Stap 3: toekomstige problemen voorkomen

Nadat de schuifpui reparatie voltooid is, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Het is daarom belangrijk om de schuifpui goed te onderhouden en hiermee toekomstige problemen te voorkomen. Maak de deze dan ook regelmatig schoon met behulp van de stofzuiger en smeer jaarlijks de wieltjes. Ook is het verstandig om af en toe de rails in te vetten, bijvoorbeeld met kaarsvet met paraffinen of kruipolie. Zo kun je er weer even mee vooruit!