Vele toepassingen van betonijzer

Betonijzer

Ga je iets bouwen van beton dan krijg je vroeg of laat te maken met betonijzer, de bekendste staven zijn de roestige staven die worden gebruikt als wapening in beton en vloeren. Maar ook een fundering kan niet zonder betonstaal, alles wat wordt belast of te maken krijgt met trekkrachten zal moeten worden voorzien van staal. Tegenwoordig is het mogelijk om veel funderingen of kolommen te voorzien van prefab korven, dat er op de bouwerij complete projecten worden gemaakt komt bijna niet meer voor.

Betonijzer

Wat bepaald de hoeveelheid staal?

De hoeveelheid betonijzer die moet worden gebruikt hangt af van het gebruik van de fundering of de vloer. Een groot flatgebouw heeft een zwaardere fundering nodig dan een eengezinswoning, dit betekent dus ook meer staal in de fundering. Dit wordt altijd berekend door de constructeur, die rekent precies uit wat de hoeveelheid wordt wat nodig is, en de dikte van de betonstaven. Over het algemeen geldt, hoe zwaarder er wordt belast hoe dikker en meer betonstaal je nodig hebt voor de constructie. 

Meer dan alleen voor beton

Tegenwoordig wordt betonijzer niet alleen meer gebruikt voor beton, verschillende dingen in de tuin of rondom het huis kunnen er ook voor gebruikt worden. Wel moet je rekening ermee houden dat de geroeste vorm, snel afgeeft wanneer het nat wordt. Denk hieraan als je bijvoorbeeld haken maakt voor een bloembak, verstandiger is de haken dan te maken van gegalvaniseerd staal. Wordt dit nat dan geeft het geen bruin sporen op de muur, dit geldt ook voor betonstaalmatten die je in een vloer gebruikt.