Verschil tussen water zuiveren en water ontkalken

Wellicht heb je er nog nooit echt over nagedacht, maar er bestaan verschillende manieren om je water te behandelen. Zo kan je bijvoorbeeld je water ontkalken en zuiveren, dit zijn beide verschillende processen. Wat het verschil is tussen beide behandelingen gaan we in dit artikel uitwerken. 

Waterzuivering

Water zuiveren wordt als algemene term gebruikt, hiermee wordt het verwijderen van stoffen uit water bedoeld. In feite kan je iedere stof die geen H2O is uit het water filteren. Bij het waterzuiveringsproces zijn er diverse gradaties, dit gaat van natuurlijke zuivering tot aan kunstmatige zuivering vanuit de mens. In het proces van water zuiveren wordt geen onderscheid gemaakt tussen vast materiaal en opgeloste stoffen, beide worden meegenomen in dit proces. Als laatste onderscheid in waterzuivering is de zuiverheidsgraad na afloop van de behandeling. Deze graad loopt van matig schoon tot zeer zuiver. Wanneer water bijna volledig vrij is na het zuiveren wordt dit ultrapuur genoemd. 

Natuurlijke of kunstmatige waterzuivering

Water dat zich in de natuur bevindt heeft tal van micro-organismen in zich, deze micro-organismen zorgen ervoor dat verschillende afvalstoffen in het water na verloop van tijd afgebroken wordt. Dit proces verloopt goed in een omgeving waar het water goed belucht wordt en welke een hoge zuurstofconcentratie heeft. Dit komt doordat de micro-organismen in het water zuurstof nodig hebben voor het verteren van afvalstoffen. Er bestaat ook nog een andere vorm van natuurlijke waterzuivering. Dat is bezinking, vaste materialen die zich in het water bevinden zakken na verloop van tijd naar de bodem doro het gewicht. 

In een groot aantal situaties is natuurlijke zuivering niet voldoende, hiervoor bestaan er kunstmatige zuiveringsmethoden. Dit wordt vaak toegepast in afvalwaterzuivering of drinkwaterzuivering. Technieken die hiervoor gebruikt zijn beluchting, zandfiltratie of desinfectie met chloor, UV-licht of ozon. 

Water ontkalken

Wanneer we het hebben over water ontkalken hebben we het eigenlijk ook over water ontharden en water verzachten. Hierbij gaat het om een specifieke vorm van waterzuivering waarbij mineralen zoals calcium en magnesium uit het water worden gefilterd. Deze stoffen zijn niet schadelijk voor je gezondheid maar het brengt wel een aantal nadelen met zich mee. Want dit water zal zodra het in contact komt met lucht kalkaanslag achterlaten. Dit is slecht voor je leidingen, huishoudelijke apparaten en sanitair. Een van de makkelijkste manieren om dit proces uit te voeren is met een waterontharder