Waarom de visgraat vloer nog altijd zoveel wordt gekozen

Houten vloeren maar ook pvc, parket en laminaat kun je soms in verschillende patronen leggen. Dat wil zeggen dat de planken in verschillende richtingen te leggen zijn. Een daarvan is visgraat. De visgraat vloer is ongekend populair en lijkt alleen maar meer voor te komen. En dat terwijl sommige mensen zeggen dat dit type vloer al zo lang voorkomt, dat je zou zeggen dat men er nu wel klaar mee is. Maar nee, visgraat blijft ongekend populair. En gek is dat niet.

Wat is visgraat precies? 

Visgraat is een term die wordt gebruikt voor dit type vloer. De naam verwijst naar de manier waarop de vloer gelegd wordt. Relatief korte planken worden schuin en haaks op elkaar gelegd. Hierdoor ontstaat een uniek patroon dat doet denken aan een visgraat. Daaraan dankt het dan ook de naam. Er zijn andere manieren om vloeren te leggen. Vaak wordt simpelweg gekozen voor een rechte vloer met de planken in de lengte of juist in de breedte over het oppervlak van de kamer. Visgraat is voor wie eens iets anders wil. Een andere optie is de Hongaarse punt. Bij dit type vloer worden de planken onder een hoek van 45 of 60 graden geplaatst. Hierdoor ontstaat er een soort punt, ook wel de sergeantstreep genoemd.

Visgraat Vloer

Een visgraat vloer leggen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een visgraat vloer leggen is best lastig. Een vloer normaal leggen met de planken in de breedte of de lengte is nog wel te doen, zelfs als je het nog niet eerder hebt gedaan. Een visgraat vloer leggen is echter veel meer werk en ook iets lastiger om nauwkeurig uit te voeren. Doe dit daarom nooit zomaar in je eentje als je het niet eerder hebt gedaan of geen onderzoek hebt gedaan naar hoe het moet.