Wat is beter roofing of EPDM?

Als je van plan bent om een nieuw dak te laten installeren of je bestaande dak te vervangen, zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder EPDM en bitumen. Het is belangrijk om te weten welke optie het beste bij jouw situatie past, rekening houdend met factoren zoals kosten, duurzaamheid en onderhoudsvereisten.

Roofing en EPDM zijn beide populaire opties voor platte daken vanwege hun duurzaamheid en waterdichtmakende eigenschappen. Roofing, ook bekend als bitumen, is een materiaal dat bestaat uit meerdere lagen asfalt en synthetische materialen die aan elkaar zijn gelijmd. EPDM, aan de andere kant, is een synthetisch rubber dat als een enkele laag op het dak wordt aangebracht.

Wat gaat langer mee bitumen of EPDM?

Een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen tussen roofing en EPDM is de levensduur. Over het algemeen gaat EPDM langer mee dan een bitumen dakbedekking, meestal zo’n 20 tot 30 jaar, terwijl een bitumen dak meestal ongeveer 20 tot 25 jaar meegaat. Dit betekent dat EPDM op de lange termijn misschien duurzamer is en minder vaak hoeft te worden vervangen.

Wat tast bitumen aan?

Een ander belangrijk verschil tussen roofing en EPDM is hoe ze worden aangetast door de elementen. Roofing kan na verloop van tijd worden aangetast door zonlicht en UV-straling, wat kan leiden tot barsten en beschadigingen. EPDM is over het algemeen beter bestand tegen deze factoren en kan langer meegaan zonder aangetast te worden.

Bitumen dakbedekking is een populaire optie vanwege de relatief lage kosten en goede waterdichtmakende eigenschappen. Het bestaat uit een laag van synthetische materialen en asfalt die aan elkaar zijn gelijmd. Bitumen gaat ongeveer even lang mee als roofing en is ook gevoelig voor beschadiging door UV-straling en de elementen.

Wat is SBS dakbedekking?

SBS dakbedekking is een variant van bitumen dakbedekking die wordt versterkt met synthetische polymeren voor extra sterkte en flexibiliteit. Dit kan het materiaal duurzamer maken dan traditionele bitumen dakbedekking, maar het is ook wat duurder.

Waarom geen EPDM dakbedekking?

Hoewel EPDM misschien een iets duurzamere optie is, kan het ook duurder zijn dan bitumen. Als kosten een belangrijke factor zijn, is bitumen de goedkoopste optie. Het is echter belangrijk om te overwegen of dakleer en EPDM op de lange termijn misschien kosteneffectiever zijn vanwege hun langere levensduur.

Wat is de goedkoopste dakbedekking?

Als je op zoek bent naar de goedkoopste optie voor dakbedekking, is bitumen over het algemeen de meest betaalbare optie. Al met al is het belangrijk om te overwegen wat het beste past bij jouw specifieke situatie bij het kiezen van een dakbedekkingsmateriaal. Een professionele dakdekker kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en kan het materiaal professioneel installeren voor een optimale duurzaamheid en waterdichtheid.