Wat is een drijvend zonnepark?

Zonne-energie is onmisbaar bij het behalen van de klimaatdoelstellingen, waarbij Nederland in 2050 nagenoeg energieneutraal moet zijn. De energietransitie verloopt traag, dus is het van belang dat er nog meer zonne-energieprojecten worden opgezet. In Nederland is dit enorm lastig en dit komt voornamelijk door de beperkte ruimte. Nederlandse huiseigenaren kunnen er natuurlijk wel voor kiezen om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen, maar er is nog veel meer zonne-energie nodig. Je kunt er als ondernemer voor kiezen om jouw grond te verhuren aan een zonnepanelenbedrijf. Deze kunnen ervoor zorgen dat er een zonnepark op de verhuurde grond komt, maar je kunt ook jouw waterplas verhuren voor het realiseren van een drijvend zonnepark.

Nederland telt ontzettend veel ongebruikte waterplassen, zoals zandwinplassen, binnenwateren en baggerdepots. Deze worden over het algemeen weinig gebruikt en zijn daarom perfect voor een drijvend zonnepark. Deze ruimtes kunnen dus op verschillende manieren worden gebruikt. Aan deze drijvende zonneparken zitten veel voordelen verbonden, maar wat zijn deze voordelen en hoe wordt het park in elkaar gezet? In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.

De voordelen van een drijvend zonnepark

De voordelen van een drijvend zonnepark zijn enorm. Zo slokken drijvende zonneparken veel minder grond op en kan de grond voor andere doeleinden worden gebruikt. Vooral als een waterplas voor niets wordt gebruikt, is het handig om hier een zonnepark van te maken. Drijvende zonnepanelen kunnen eenvoudig veel duurzame energie opwekken. Hier kunnen duizenden huishoudens gebruik van maken en het is dus een duurzame oplossing voor een groot probleem. Op het water is er veel minder sprake van schaduw en hierdoor kunnen de zonnepanelen veel meer energie opwekken. Het water heeft ook een verkoelend effect op de drijvende zonnepanelen. Dit is ook een van de redenen waarom een drijvend zonnepark zo effectief is.

Hoe werkt het?

Heb jij een grote waterplas? Dan kun je deze dus verhuren aan een zonnepanelenbedrijf voor het laten installeren van een drijvend zonnepark. Dit is niet een klus die zomaar kan worden uitgevoerd door het zonnepanelenbedrijf. De voorbereiding van het project is van groot belang en de gemeente moet hiervoor wel toestemming geven. Dit doet de gemeente door middel van een omgevingsvergunning. Bij het verhuur van jouw waterplas, wordt dit proces helemaal ontzorgt door het zonnepanelenbedrijf. Zo voeren ze een ecologisch onderzoek uit en vragen ze ook een vergunning aan bij de gemeente. Het bedrijf waaraan je de waterplas verhuurt, zorgt ervoor dat alles wordt geregeld.

Drijvend zonnepark: hoe blijft het drijven?

Een drijvend zonnepark moet natuurlijk wel blijven drijven. De zonnepanelen worden aan de onderkant altijd voorzien van zogenaamde drijvers. Deze drijvers zorgen ervoor dat de zonnepanelen op de juiste locatie blijven liggen. De drijvers zitten weer vast aan een stalen constructie onder het water, zodat het gehele zonnepark niet weg kan drijven. De meeste zonnepanelenbedrijven die zonneparken neerzetten, hebben hiervoor speciale systemen. Met deze systemen zorgen ze ervoor dat de zonneparken op de juiste manier op het water worden geplaatst, ideaal toch?