Wat is een speedboor en welke is het beste voor jou?

Een speedboor, ook wel vlinderboor of platte houtboor genoemd, herken je direct. Ze hebben een scherpe punt en daarna een plat vlak. De breedte van dit platte vlak bepaalt hoe breed het gat wordt dat je boort. Speedboren zijn specifiek bedoeld om gaten te boren in zacht hout en er worden breedtes aangeboden van 6 millimeter tot wel 40 millimeter. Door de punt kun je accuraat werken en slipt de boor niet weg. Als je graag klust of met hout wilt gaan werken, dan mogen een paar speedboren niet uit je gereedschapskist ontbreken. Hier lees je over hoe je de beste speedboor koopt voor jou.

Een speedboor is voor zachthout

Allereerst is het belangrijk dat je je realiseert dat een speedboor speciaal bedoeld is voor zachthout, zoals vuren, grenen en MDF. Het is niet verstandig om ermee in hardhout te gaan boren, omdat deze daar simpelweg niet sterk genoeg voor is. De kans dat je boor dan defect raakt is groot en dat is jammer. Vraag je specialist naar een geschikte boor voor hardhout. Deze herken je aan de schroefkop zodat de boor zichzelf door het hout trekt en jij niet teveel kracht hoeft te zetten.

De afmetingen van je boor

Als je naar de speciaalzaak gaat zal je zien dat er een groot aantal soorten speedboren zijn. Ze hebben allemaal dezelfde vorm, maar sommige hebben een breder vlak en ook de lengte van de boor varieert. De breedte die op de verpakking wordt aangegeven is de breedte van het platte stuk. Daaraan zie je dus wat de doorsnede van je boorgat gaat worden als je die speedboor kiest. De breedte van speedboren begint bij 6 millimeter en kan oplopen tot wel 4 centimeter. Ook de lengte van de boor is belangrijk. Daaraan kun je zien hoe diep je kunt gaan met je boor. Het is altijd beter om een te lange boor te kiezen dan een te korte boor. Met een lange boor kun je compenseren, maar een te korte boor zal nooit voldoende zijn.

Kwaliteit is belangrijk

Als je van plan bent een speedboor te kopen, dan is kwaliteit belangrijk, maar in sommige situaties is het belangrijker dan in andere. Misschien heb je de boor maar één keer nodig, omdat je eigenlijk geen klusser bent. Dan is kwaliteit minder belangrijk. Ook als je een beginnend klusser bent en je weet niet zeker of dit de hobby is voor jou hoef je nog geen extra geld uit te geven aan een dure en kwalitatieve boor. Ben je wel een ervaren doe-het-zelver en ben je van plan om veel gebruik te maken van je boor, dan is kwaliteit belangrijk en geef je beter wat extra geld uit aan een boor waar je lang plezier van kunt hebben.

Vraag een specialist om hulp

Het is goed mogelijk dat je twijfelt over wat de beste speedboor is voor jou. In dat geval staan er voldoende specialisten tot je beschikking die je graag helpen bij het uitzoeken van de beste boor. Zoals de specialisten bij www.boorkopen.nl.