Wat is een waterontharder?
Wellicht heb je wel eens van waterontharder gehoord, of sterker nog gebruikt in je huis. Het doet letterlijk wat het zegt, het zorgt ervoor dat water minder hard is. Dit gebeurt door het kalkgehalte in het water te verminderen. Hoewel elke waterontharder hetzelfde doel heeft, kan dit met verschillende technieken behaald worden. Meestal gebeurt dit door middel van ionenuitwisseling, maar dit is ook mogelijk door middel van omgekeerde osmose of elektromagnetisme. Daarnaast zijn er ook verschillen te vinden tussen een mechanische of een elektronische waterontkalker.
Waterontharder door middel van ionenuitwisseling
Zoals al eerder genoemd is dit de meest voorkomende methode. Bij deze techniek komt er minder kalk in het water door middel van harskorrels. In de praktijk werkt het als volgt; een cilinder met harskorrels wordt in het water geplaatst en hierdoor worden calcium- en magnesiumionen verwisseld door harskorrels. Dit is de meest voorkomende waterontkalker, omdat deze over het algemeen het meest efficiënt is. Ook is deze techniek erg makkelijk in gebruik, je hoeft de waterontkalker namelijk niet zelf te vervangen. Wanneer de harskorrels verzadigd zijn, zal de cilinder moeten worden schoongespoeld. Dit doet een zoutreservoir echter automatisch door de kalk en magnesium van de hars af te spoelen. Het kalk en magnesium gaat door het riool, en de harskorrels kunnen weer hun werk doen.
Waterontharder door middel van elektromagnetisme
Een ander soort waterontharder is er een door middel van elektromagnetisme. Hierbij worden sterke magneten op de waterleiding geplaatst die ervoor zouden moeten zorgen dat de kalkaanslag vermindert. Hoewel producenten hier volop mee adverteren, is deze techniek nooit daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen. Het is dan ook logisch dat deze methode het minst populair is. In principe wordt er geen kalk en/of magnesium uit het water gehaald en verandert de samenstelling niet.
Waterontharder door middel van omgekeerde osmose
Deze techniek, die gebruikt maakt van omgekeerde osmose, filtert niet alleen kalk en magnesium uit het water, maar zorgt er ook voor dat het water niet langer voorzien is van van verschillende zouten of andere mineralen. Dit gebeurt door middel van filters en een opgevoerde waterdruk. Omdat deze waterontharder er dus voor zorgt dat het water extra schoon wordt, is dit vooral een populaire techniek voor industriële toepassingen. In je eigen huis is het niet nodig om volledig zuiver water te gebruiken en zorgt deze techniek alleen maar voor extra onderhoud.
Mechanisch of elektronisch?
Het verschil tussen mechanische en elektronische waterontkalkers, is dat elektronische ontkalkers logischerwijs werken op elektriciteit. Hierdoor kunnen je kosten voor elektriciteit stijgen. Een mechanische ontkalker daarentegen werkt via waterdruk. Dit is een goedkopere optie, omdat hier geen extra kosten aan verbonden zitten. Het is dus niet zo dat er een bepaalde waterontharder beter of slechter is, welke je kiest is vooral afhankelijk van je budget er persoonlijke voorkeuren. Zo is een mechanische waterontkalker dus goedkoper en heeft het daarnaast ook nog eens lagere onderhoudskosten. Een voordeel van een elektronische waterontkalker kan zijn dat het erg flexibel is, omdat je de generatie zelf kunt instellen. Bij een elektronische waterontkalker gebeurt dit op basis van tijd en volume.