Wat is vurenhout?

De bekendste houtsoort van Nederland is vurenhout. Het is een houtsoort die onder andere in de bouw en in de meubelindustrie veel gebruikt wordt. Het is een vorm van zachthout. Dit betekent dat het flexibel hout is dat geen harde en scherpe splinters kent. Om deze reden is het een houtsoort die voor vele verschillende doeleinden bruikbaar is. Wat kun je allemaal met vurenhout? Hoe kun je het verwerken en toepassen en waar is het misschien beter om een andere houtsoort te gebruiken? Dat is wat we in dit artikel bespreken.

Bouwprojecten

Vuren hout is een houtsoort die veelal wordt gebruikt binnen bouwprojecten. Denk hierbij aan zaken zoals vloeren, meubels en deurlijsten. Het is een houtsoort die licht maar toch sterk is. Vuren hout wordt ook gebruikt voor bouwstructuren en soms zelfs in de vliegtuigbouw. Ook zie je het hout terug in elektriciteitspalen en masten, bekisting en bovenop constructiehout. Het hout heeft meestal een wit tot crème-achtige kleur. Als vurenhout langdurig wordt blootgesteld aan licht en lucht dan wordt het uiteindelijk geelbruin.

Zelf vurenhout inslaan

Er zijn vele verschillende manieren waarop je vurenhout kunt verwerken en toepassen. Het fijne aan vuren hout is dat het een zachthout is zoals we al aangaven. Dit betekent dat het hout gemakkelijk te zagen is met een afkortzaag of handzaag. Wilt u een project in de tuin starten? Vurenhout is ook zeer goed bruikbaar voor buiten. Wel is het belangrijk om het hout eerst goed te behandelen. Je kunt het hout bijvoorbeeld behandelen met HK-lazuur. Op deze manier wordt de levensduur van het hout langer en bescherm je het hout tegen verschillende dreigingen van buitenaf.

Levensduur

Elke houtsoort heeft zo zijn levensduur. Hoe lang hout meegaat hangt ook af of het bewerkt is. In het geval van vurenhout zal het hout ongeveer vijf tot tien jaar meegaan wanneer het onbewerkt is. Wanneer je het hout wel bewerkt of ‘geïmpregneerd’ wordt dan zal het een levensduur hebben van tien tot vijftien jaar. Je kunt nu goedkoop vurenhout inslaan en het gebruiken voor een binnenshuis project. Heb je altijd weren leren hoe je eenvoudige meubels maakt? Dan kun je beginnen met vurenhout. Mocht je in de komende lente en zomer een project in de tuin willen starten. Ook dan is het handig om vurenhout in te slaan.