Het is vrij lastig om lekkages te vinden, wel zijn hier verschillende technieken voor. Een van de meest effectieve technieken is de endoscopie methode. Deze lekdetectie techniek komt het meeste van pas in situaties waarbij het lek zich bevindt op moeilijk bereikbare plekken. Denk hierbij aan een waterbak of het afvoerkanaal. Lees verder en kom erachter wat de endoscopie lekdetectie techniek precies inhoudt en hoe deze wordt toegepast.

De endoscopie lekdetectie techniek

Elke lekkage kan voor grote problemen zorgen, ook de meest kleine. Het is daarom belangrijk om in het geval van een lekkage zo snel mogelijk te werken. De endoscopie lekdetectie techniek is hier perfect voor! OTL Nederland gebruikt deze techniek vooral in situaties waarbij het lek zich bevindt op een moeilijk bereikbare plek. Deze techniek is ook te gebruiken wanneer een lekkage achter een spouwmuur zit.

Wanneer wordt deze techniek gebruikt?

De slang die wordt gebruikt maakt het erg makkelijk om in leidingen te kijken, daarom is Endoscopie een zeer effectieve manier om lekkages op te sporen. Met de slang kan OTL Nederland de precieze locatie van de lekkage vinden. Deze techniek wordt dan ook vooral bij de volgende lekkages gebruikt worden:

  • Afvoerleidingen
  • Zwembadleidingen
  • Vijverwater (af-en aanvoerleidingen)
  • Spouwmuren
  • Moeilijk toegankelijke locaties

Hoe werkt de endoscopie methode?

Bij de endoscopie methode maakt de lekdetectie specialist gebruik van een camera. Deze camera zit bevestigd aan een slang van 2 tot 3 meter lang. Deze slang is daardoor flexibel genoeg om op de meest onbereikbare plekken te komen en te inspecteren. De beelden kunnen bekeken worden op een laptop doordat de beelden worden opgenomen. Er wordt altijd eerst een klein gaatje in de leiding geboord. De slang zal door dit gat de leiding ingeleid worden. Dit gaatje wordt na deze lekdetectie techniek weer netjes gedicht worden.

Wanneer de slang in de leiding zit, kan deze in elke richting bewogen worden. Elk gedeelte van de leiding wordt op deze manier geïnspecteerd. Op deze manier wordt de lekkage opgespoord! Deze methode wordt ook gebruikt om leidingen te inspecteren zodat lekkages juist voorkomen kunnen worden.