Een warmtepomp en subsidie – Hoe zit dat?

Het kiezen voor duurzame verwarming is steeds vaker onderwerp van gesprek. De wereld moet duurzamer en iedereen moet hier een steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld door na te denken over de manier waarop een woning of een ander pand verwarmd wordt. Een warmtepomp kan een goede optie zijn. Zeker ook omdat er rondom het aanschaffen en plaatsen van de pomp een aantal regels met betrekking tot subsidie gelden. De vraag is dan dus vaak wat deze regels zijn en wat je allemaal moet weten hierover om er bijvoorbeeld voor in aanmerking te komen als consument.

Waarom subsidie?
De eerste vraag die beantwoord moet worden is natuurlijk waarom er subsidie op de warmtepompen gegeven wordt. Dit heeft er in belangrijke mate mee te maken dat de overheid het stimuleert dat er naar duurzamere vormen van verwarming wordt overgestapt. Het bieden van een compensatie is hierin een maatregel. Op die manier moet worden gezorgd dat meer mensen bereid zijn om de overstap te maken. Hier is een specifieke regel voor in het leven geroepen die het investeren in duurzame energie moet bevorderen. Daar komt ook de subsidie voor de warmtepompen uit voort. Uiteindelijk moet dit je over de streep trekken. 

Verschillen
Het is goed om te weten dat er verschillende soorten subsidie zijn. De hoogte van het bedrag kan bijvoorbeeld verschillen. Dit is afhankelijk van het soort pomp dat gekozen wordt. Het is belangrijk om hier goed van op de hoogte te zijn. Tegelijkertijd moet wel voorzichtig met deze kennis worden omgesprongen. Het is vooral belangrijk om een passende warmtepomp te laten aanleggen in de woning. Dit is veel belangrijker dan uitsluitend kiezen voor de hoogste vergoeding. Alleen al om die reden is het dus heel belangrijk om veel informatie te verzamelen en hier goed mee om te gaan als consument.

Enkele regels
Het krijgen van de subsidie is wel verbonden aan enkele regels. Zo moet de aanvraag binnen zes maanden na installatie zijn gedaan. De pomp moet ook in Nederland zijn geïnstalleerd. Een ervaren installateur is ingeschakeld. De warmtepomp is onderdeel van het gehele verwarmingssysteem in de woning. Het vermogen is ten hoogste 70Kw. Al deze regels moeten worden voldaan om er zeker van te zijn dat er een subsidie gekregen kan worden. De hoogte kan dan variëren van 1.000 tot 2.700 euro. Dit is dus afhankelijk van het soort pomp dat is geïnstalleerd. Over het algemeen is het gemakkelijk te verzorgen.